Manja slova Veća slova RSS

>

Nagrađena inicijativa Ministarstva prosvjete "Individualni tranzicioni plan" (ITP)

Nagrađena inicijativa Ministarstva prosvjete "Individualni tranzicioni plan" (ITP)
Datum objave: 03.12.2020 15:07 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Na Dan osoba s invalidtetom Zero project je objavio da je inicijativa "Individualni tranzicioni plan" (ITP) Ministarstva prosvjete medju nagrađenima za ovu godinu.

Zero projekat pokrenula je fondacija Essl 2008. godine, s misijom da podrži sprovođenje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom (CRPD) Ujedinjenih nacija. Pristup Zero projekta je istraživanje i razmjena inovativnih praksi i politika širom svijeta.

Svake godine Zero projekat se fokusira na jednu od ove četiri teme: Zapošljavanje, pristupačnost, samostalan život i političko učešće i obrazovanje.

Inicijativa Individalni tranzicioni plan je prosla selekciju I u konkurenciji velikog broja projekata, inovacija I inicijativa izabran I izglasan medju 10 nagradjenih za oblast Inovativne politiike za zapolslavanje - Zero project 2021. Ovo iz razloga sto je tranzicija usmjerena na pravovremenu profesionalnu orijentaciju učenika u procesu prelaska iz jednog obrazovnog nivoa u drugi: osnovne u srednju skolu, odnosno iz sistema obrazovanja na tržište rada – zapošljavanje (ili fakultet).

Elementi se odnose na: 1) profesionalnu orijentaciju, 2) stručnu obuku koja treba da osigura sticanje i razvoj aktivnih profesionalnih kompetencija. ITP Identifikuje resurse, definiše mjere, aktivnosti, usluge, dodatnu stručnu pomoć i podršku potrebne učeniku u prelazu ka srednjoj školi i kasnije zaposlenju.