Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Владе Румуније за академску 2021/2022. годину

Стипендије Владе Румуније за академску 2021/2022. годину
Датум објаве: 07.12.2020 09:13 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо заинтересоване кандидате да ће Министарство вањских послова Владе Румуније додијелити извјестан број стипендија страним држављанима земаља које нису чланице ЕУ, за академску 2021/2022. годину.

1. Општи услови за додјелу стипендија

О додјели стипендија одлучиваће Министарство вањских послова Румуније и Министарство образовања и истраживања Румуније, а на основу квалитета приспјелих апликација. Стипендије се додјељују за студије на румунским високошколским институцијама у Румунији.

Коме су стипендије намијењене?

Стипендије су намијењене страним држављанима из земаља које нису чланице ЕУ, уз изузетак сљедећих особа које не могу бити биране за овај програм:
• Држављани Румунског поријекла, или који су дио румунских историјских заједница у близини Румуније ,
• Држављани који су тражили или стекли облик заштите у Румунији,
• Особе без држављанства чији се боравак на територији Румуније званично признаје у складу са законом,
• Чланови дипломатског или конзуларног тијела, или чланови породица дипломатских и конзуларних тијела акредитованих у Румунији, чланови административног и техничког особља дипломатаких мисија и конзуларних служби акредитованих у Румунији,
• Чланови особља међународних организација основаних у Румунији, или чланови особља међународних организација у Румунији,
• Корисници стипендије Државе Румуније за исти циклус студија.

Да би био изабран, кандидат за стипендију мора да:
• Поднесе комплетан досије (погледати тачку 4.),
• Да поднесе документацију о завршеном школовању коју је издала акредитована/призната образовна институција у земљи издавања,
• Да се понаша у складу са методологијом за подношење (погледати тачку 2.),
• Да се понаша у складу са датумима уписа (погледати тачку 3.).


Које нивое студија покрива стипендија?

а) Основне студије - Програм је намијењен свршеним средњошколцима гимназије, или еквивалентне средње школе, као и кандидатима који траже наставак студија у Румунији. Комплетни циклус универзитетских студија траје од 3 до 6 година, у складу са посебним захтјевима изабраног факултета, а завршава се финалним испитом (дипломским);
б) Мастер студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили универзитетске студије, а траје од 1 године, или 1,5 године до 2 године, а завршава се одбраном дисертације;
ц) Докторске студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили основне/мастер студије, а траје од 3 до 5 година, у зависности од профила одабраног факултета, а завршава се презентацијом докторске тезе.
Који је језик студија?
Како би промовисали румунски језик и културу међу страним држављанима, корисници ових стипендија за основне и мастер студије могу студирати само на румунском језику. Изузетак су кандидати за докторске студије који могу бирати студије на румунском, или страном језику који утврђује факултет. За кандидате који не знају румунски нуди се додатна припремна година за учење румунског уз изузетак добитника стипендија за докторске студије који су изабрали да студирају на страном језику.

Сљедеће категорије особа не морају да се упишу на припремну годину учења румунског језика:
а) Они кандидати који поднесу документацију о школовању на румунском језику (дипломе, сертификати), или документацију о студирању, школска свједочанства о најмање 4 узастопно завршене године у Румунији у некој образовној јединици/институцији румунског националног система.
б) Они кандидати који , како би се уписали на универзитетске студије, положе тест из румунског језика организованог у складу са важећим прописима.
ц) Они кандидати који, како би се уписали на универзитетске студије, поднесу сертификат о задовољавајуцем знању румунског језика, на нивоу од најмање Б1, у складу са важећим прописима.

Области студија: Заинтересовани кандидати могу аплицирати за сљедеће области: архитектура, визуелне умјетности, румунска култура и цивилизација, новинарство, политичке и административне науке, студије у области образовања, друштвене и хуманитарне науке, техника, нафта и гас, пољопривредне науке, ветерина. Стипендије се неће додјељивати за област медицине, стоматологије и фармације.


2. Како поднијети Апликациони досије? –
Кандидати треба да апликацију поднесу електронски или поштом, посредством дипломатских мисија. Досијеа послата поштом, или директно Министарству вањских послова и Министарству националног образовања и научног истраживања, као и досијеа примљена након крајњег рока, неће бити узета у разматрање. Одбијене апликације се не враћају.

3. Датуми уписа:

Период уписа почиње сваке године 15. новембра за наредну годину. Рок за доставу апликација је 30. април 2021. године. Кандидат треба да се распита о датумима и условима уписа код дипломатске мисије којој жели да да поднесе апликацију.


Потребна документација:

4.1. Ваљано попуњен Апликациони формулар за стипендију Румуније и апликациони формулар за издавање „прихватног писма“ (АННЕX1). Како би помогли кандидатима, комплетни списак акредитованих високошколских институција у Румунији могу се наћи на сљедећем линку: хттпс://www.еду.ро/институтии-инватамант-супериор
Имајте у виду да се стипендије НЕ додјељују за област медицине, стоматологије и фармације.

4.2. Овјерене копије школских диплома (матурска диплома или њен еквивалент + универзитетска/мастер или докторска диплома (уколико је потребно), као и њихов превод на румунски, француски или енглески језик овјерен од судског румача.
4.3. Овјерене копије преписа оцјена са завршених студија и њихов овјерен превод на енглески, француски или румунски језик.
4.4. Овјерена копија извода из матичне књиге рођених и његов превод од судског тумача за румунски, француски или енглески језик.
4.5. Копија прве три стране пасоша.
4.6. Цуррицулум Витае на енглеском или француском језику, у формату датом у АННЕX-у 2, а за докторске студије направити план рада (леттер оф интент) на енглеском, француском или румунском језику.

У апликациону документацију треба додати и сљедеће (само за кандидате који припадају специфичној категорији наведеној за сваки документ):
• Копија доказа о промјени имена (ако је то случај) и његов овјерен судски превод на енглески, француски или румунски језик,
• Копија увјерења који доказује полагање матуре, дипломирања или магистарског испита за оне који још немају диплому и њихов овјерен судски превод на енглески, француски или румунски језик.
• Копија увјерења које доказује да је кандидат на завршној години студија и да ће завршни испити имати крајем школске/универзитетске године.
• Копију преписа оцјена који показује академски успјех особе на завршној години студија до момента подношења апликационог досијеа, и његов судски овјерен превод на енглески, француски или румунски језик.
• Копију увјерења о завршеној припремној години учења румунског језика, или увјерења о нивоу знања румунског језика.
• Копију судски овјерене изјаве о родитељској сагласности, кад се ради о кандидатима који нису пунољетњи.
5. Објављивање резултата и формалности за прихваћене кандидате

Резултати селекције биће објављени 15. јула сваке године и достављени свакој дипломатској мисији која је апликације поднијелка Министарству вањских послова Румуније.

• За прихваћене студенте, Министарство образовања и истраживања издаће „Прихватно писмо за студије у Румунији“, у којем ће бити наведена обавеза да се заврши припремна година учења румунског језика и високошколска институција на којем ће завршити студије. Министарство вањских послова издаће кандидату „Писмо о прихватању“ преко дипломатске мисије којој је апликација поднијета, на основу пријаве поднијете уз апликацију.
• „Писмо о прихватању на студије у Румунији“ је обавезно како би се добила виза за дужи боравак и ради уписа.
• Уколико кандидат у апликационом формулару наведе само једну опцију за свој упис, а ту му опцију одређени универзитет не може пружити, Министарство образовања и истраживања задржава право да кандидату предложи алтернативну опцију у истој области студија, зависно од расположивих мјеста на румунским високошколским институцијама.
Након што приме „Прихватно писмо“ са алтернативним предлогом, кандидат може прихватити стипендију, или одустати.

• Након што добију „Прихватно писмо“, студент ће румунској дипломатској мисији којој је поднио апликацију, до рока који је мисија одредила, одговорити да ли прихватају или одбијају стипендију и, уколико прихватају, затражиће визу за дужи боравак. Студенти који су поднијели апликације посредством страних дипломатских мисија акредитованих у Букурешту, и оне који буду прихваћени контактираће, Министарство вањских послова како би се изјаснили да ли одбијају/или прихватају стипендију. Уколико прихватају, треба да започну процедуру добијања дугорочне визе за студије.


Заинтересовани кандидати треба да прво закажу пријем у Амбасади Румуније у Подгорици, на телефон бр. (020) 618 040 и да, у заказаном термину, поднесу наведену документацију, али најкасније до 30. априла 2021. године.
Адреса Амбасаде Румуније у Подгорици: Прве пролетерске 5, 81000 Подгорица
За сва додатна појашњења у вези са стипендијама и начином аплицирања заинтересовани могу звати на тел. бр. (020) 618 040, контакт особа: господин Раду Горинциои; или писати на е-маил адресу: амбс.романиа.мне@т-цом.ме


Стипендије се нуде за сљедеће нивое:

д) Основне студије - Програм је намијењен свршеним средњошколцима гимназије, или еквивалентне средње школе, као и кандидатима који траже наставак студија у Румунији. Комплетни циклус универзитетских студија траје од 3 до 6 година, у складу са посебним захтјевима изабраног факултета, а завршава се финалним испитом (дипломски);
е) Мастер студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили универзитетске/постдипломске студије, траје од 1,5 до 2 године, а завршава се одбраном дисертације;
ф) Докторске студије - Програм је намијењен кандидатима који су завршили основне/постдипломске (мастер) студије, а траје од 3 до 5 година, у складу са захтјевима одабраног факултета, а завршава се презентацијом докторске тезе. Пријем на докторске студије условљен је пријемним испитом.

Стипендије су намијењене страним држављанима из земаља које нису чланице ЕУ

Области студија: Заинтересовани кандидати могу аплицирати за сљедеће области: архитектура, визуелне умјетности, румунска култура и цивилизација, новинарство, политичке и административне науке, студије у области образовања, друштвене и хуманитарне науке, техника, нафта и гас, пољопривредне науке, ветерина. Стипендије се неће додјељивати за област медицине, стоматологије и фармације.

Језик студија: Како би промовисали румунски језик и културу међу страним држављанима, корисници ових стипендија могу студирати само на румунском језику. Кандидатима који не знају румунски нуди се додатна припремна година за учење румунског.

Апликациони досије мора бити поднијет посредством дипломатских мисија. Досијеа послата поштом, или директно Министарству вањских послова и Министарству националног образовања и научног истраживања, као и досијеа примљена након крајњег рока, неће бити узета у разматрање. Одбијене апликације се не враћају.

Потребна документација:

6. Пропратно писмо које издаје дипломатска мисија земље поријекла акредитована у Букурешту, или дипломатска мисија Румуније у земљи поријекла или пребивалишта;
7. Ваљано попуњен Апликациони формулар Министарства вањских послова Румуније за стипендију у Румунији.
8. Ваљано попуњен Апликациони формулар Министарства националног образовања Румуније у циљу издавања „Прихватног писма“ (леттер оф аццептанце) за студије у Румунији“.
9. Овјерене копије школских диплома (матурска диплома или њен еквивалент + универзитетска/мастер или докторска диплома (уколико је потребно), као и њихов превод на румунски, француски или енглески језик овјерен од судског румача.
10. Овјерене копије преписа оцјена и њихов овјерен превод на енглески, француски или румунски језик.
11. Овјерена копија извода из матичне књиге рођених и његов превод од судског тумача за румунски, француски или енглески језик.
12. Копија пасоша (прве три стране).
13. Љекарско увјерење које потврђује да кандидат нема заразних болести, или других болести које онемогаћавају даље студирање.
14. ЦВ (по обрасцу Еуопасс датом у Аннеx-у, на енглеском и француском језику.
15. Двије скорије фотографије пасошког формата.

Резултати селекције биће објављени 15. јула сваке године и достављени свакој дипломатској мисији која је апликације поднијела Министарству вањских послова.

• За прихваћене студенте, Министарство образовања и истраживања издаће „Прихватно писмо за студије у Румунији“, у којем ће бити наведена обавеза о завршавању припремне године учења румунског језика, као и високошколска институција на којој ће то бити реализовано. Министарство вањских послова издаће кандидату „Писмо о прихватању“ преко дипломатске мисије којој је апликација поднијета, на основу пријаве поднијете уз апликацију.
• „Писмо о прихватању на студије у Румунији“ је обавезно како би се добила виза за дужи боравак и ради уписа.
• Уколико кандидат у апликационом формулару наведе само једну опцију за свој упис, а ту му опцију одређени универзитет не може пружити, Министарство образовања и истраживања задржава право да кандидату предложи алтернативну опцију у истој области студија, зависно од расположивим мјестима на румунским високошколским институцијама.
Након што приме „Прихватно писмо“ са алтернативним предлогом, кандидат може прихватити стипендију, или одустати.

• Након што добије „Прихватно писмо“, студент ће румунској дипломатској мисији којој је поднио апликацију, до рока који је мисија одредила, одговорити да ли прихвата или не стипендију и, уколико прихвата, затражиће визу за дужи боравак. Студенти који су поднијели апликације посредством страних дипломатских мисија акредитованих у Букурешту, и они који буду прихваћени, контактираће Министарство вањских послова како би се изјаснили да ли одбијају/или прихватају стипендију. У слуцају прихватања, започињу процедуру добијања дугорочне визе за студије.

6. Права и обавезе стипендиста

6.1. Добитницима стипендија обезбијеђене су сљедеће олакшице:
а) Ослобађање од плаћања регистрационих трошкова изазваних процесом аплицирања, тестирања из знања румунског језика, полагање пријемног испита за пријем на докторске студије и посебне тестова за погодност.
б) Финансирање школарине за припремну годину учења румунског језика,
ц) Трошкове школарине за актуелно школовање, али не дуже од од трајања универзитетског циклуса који одговара студијском програму који се прати,
д) Мјесечни износ стипендије, за студенте на припремној години румунског језика,
е) Мјесечни износ стипендије на основним студијама, мастер студијама или докторским студијама, али не дуже од трајања универзитетског циклуса,
ф) Финансирање трошкова смјештаја у студентским домовима, у износу који је одобрен кроз буџет Министарства образовања и истраживања,
г) Љекарска помоћ за хитне медицинске/хируршке случајеве ендемског/епидемијског потенцијала, у складу са важећим законодватсвом,
х) Јавни локални, поморски и подземни саобраћај, као и превоз сопственим возилом,жељезницом и бродом, под истим условима као и за румунске студенте.

Наведене олакшице додјељују се током трајањ студијског периода за:

• За студенте уписане на годишњи курс румунског језика,
• За студенте уписане на основним студијама, мастер студијама и докторским студијама, током академске године и законских распуста, али не током љетњег распуста. Уколико студент мора да остане на факултету током љетњег распуста због наставних активности, или постоје друге законски додаци, то право задржава и током љетњег распуста.
• За студенте уписане на пуне докторске студије, током цијеле календарске године,
• Још 30 дана након завршетка студија које трају годину дана.


6.2. Страни студенти имају сљедеће обавезе:

а) Да поштују устав и законе државе Румуније ,
б) Да се понашају у складу са унутрашњим правилима образовне институције на којој студирају,
ц) Да се понашају у складу са датом методологијом,
д) Да, у вријеме уписа на универзитет на којем су прихваћени, поднесу љекарско увјерење у којем стоји да је способан за студије и да нема заразних болести. Треба поднијети и судски овјерен превод љекарског на енглески, француски или румунски језик (од судског тумаца за енглески, француски или румунски).

7. Остали елементи у вези са календаром програма

Уколико неки од датума укључених у ову методологију спада у национални празник, онда се, у складу са законом о раду, преноси на сљедећи радни дан. Ово се правило примјењује на све датуме наведене у овом документу.

8. остале информације о условима које нуди стипендија

У Румунији академска година почиње 1. октобра. Универзитети утврђују свој властити календар, у складу са принципом универзитетске аутономије. Универзитет-домаћин може одлуцити о посебним мјерама у вези са процесом наставе и учења, у складу са упуствима за јавно здравље. Румунски органи власти могу наметнути додатне захтјеве у области јавног здравља.

Добијена стипендија, укључујући и припремну годину, састоји се од сљедећег:
• Плаћене школарине,
• Плаћених трошкова смјештаја у студентским домовима кроз буџет Министарства образовања и истраживања, у оквиру граница за додатак који се даје у ову сврху (смјештај ће бити обезбијеђен према броју расположивих мјеста),
• Додјелу мјесечног гранта, еквивалент у леима износа од 65 еура за основне студије, 75 еура за мастер студије и 85 еура за докторске студије.

Стипендије не покривају трошкове међународног путовања, ни домаћег транспорта од тачке преласка румунске границе до универзитета. У том смислу, студенти морају бити спремни да обезбиједе соствену финансијску подршку за додатне трошкове.

Студенти припремне године учења румунског језика, као и они који су на основним и мастер студијама морају, на крају академске године, да добију минимални број кредита утврђених за прелазак на сљедећу годину. Право на стипендију може бити поново стечено у наредној академској години, након што се добије потребан број преносивих кредита, под условом да број стипендија по годинама не прелази трајање академског циклуса. Током суспензије стипендије и трошкова школарине, студент ће морати да плати износ који је утврђен у складу са законским прописима на снази.

Током периода који одреди универзитет, прихваћени кандидати морају доћи у Службу за међународну сарадњу/Ректорат Универзитета на којем су прихваћени.
Студенти ће поднијети:
• Комплетни досије са оригиналима докумената из апликације; универзитет-домаћин може тражити да сва документа за регистрацију буду пропраћена судски овјереним преводом на румунски језик,
• Писмо о прихватању на студије,
• Пасош (оригинал и копија) са важећом визом (дуготрајна виза за студије),
• Љекарско увјерење које потврђује да студент нема заразних болести или болести које нису компатибилне са траженим студијама, као и овјерен превод на енглески, француски или румунски језик.
• Остала документација коју траже универзитети. 
 

АНЕXА 1 - Формулар МАЕ-МЕЦ.ПДФ

АНЕXА 2 - Еуропасс ЦВ ЕН.цлеанед.доц

АНЕXА 2 - Еуропасс ЦВ ФР.цлеанед.доц