Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министартка Братић се састала са представницима Синдиката просвјете, Удружења „Родитељи“ и НВО НАРДОС: Заједно направити план за други дио школске године

Министартка Братић се састала са представницима Синдиката просвјете, Удружења „Родитељи“ и НВО НАРДОС: Заједно направити план за други дио школске године
Датум објаве: 08.12.2020 15:15 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић са сарадницима, састала се данас у просторијама Министарства просвјете са представницима Синдиката просвјете, Удружења „Родитељи“ и НВО Национална асоцијација родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју Црне Горе (НАРДОС), са којима је разговарала о наставку школске године и изазовима са којима се суочавају наставници, дјеца и родитељи у условима пандемије.

Састанку су присуствовали ВД предсједника Синдиката просвјете, Славка Бошковић, потпредсједници Синдиката просвјете, Станка Вукчевић, предсједник Главног одбора Синдиката просвјете, Милић Тајић, директорица Удружења „Родитељи“, Кристина Михаиловић, координаторка програма у Удружењу „Родитељи“, Лепа Жуњић и предсједник НВО НАРДОС, Саво Кнежевић.

ПР

Министарка Братић је рекла да је Министарство просвјете отворено за предлоге Синдиката и цивилног сектора, како би се у актуелним епидемиолошким условима пружио максимум знања дјеци и сачувало њихово здравље. Зато је, како је истакла, важно ослушкивати потребе дјеце, родитеља и наставника, те заједнички рјешавати изазове.

Представници Синдиката просвјете су нагласили да би валоризација повећаног обима рада наставника требало да буде један од приоритета, те да би се ово питање требало системски ријешити. Они су, такође, изнијели предлог да се просвјетни радници нађу међу приоритетним категоријама становништва за вакцинацију против коронавируса.

На састанку је било ријечи и о техничкој опремљености дјеце и наставника за учење на даљину, те о начинима којима би се помогло ученицима и наставницима који немају могућности да квалитетно испрате и изводе наставу.

пр

У том смислу, представници Удружења „Родитељи“ осврнули су се на пројекат подршке социјално угроженим породицама који раде у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а у оквиру којег је набављен дио опреме за ову категорију ученика. Они су истакли да је потребно наставити са овом врстом помоћи, како би сва дјеца била у могућности да на једнак начин прате наставу.

Кристина Михаиловић је казала да у Удружењу сматрају да не треба да се примјењује универзални модел наставе у свим школама и општинама, већ да се од наредног полугодишта настава организује у складу са капацитетима школа и епидемолошком ситуацијом, како би се дјеца вратила у школе, уз поштовање прописаних мјера.

пр

Представнице Удружења су се предсједником НВО НАРДОС, Савом Кнежевићем сагласиле да је потребно да се бар једном од родитеља дјеце са посебним образовним потребама омогући плаћено одсуство са рада.

Представници Синдиката и невладиних организација су изразили задовољство због могућности да у кратком року од ступања на дужност министарке Братић разговарају са њом и њеним сарадницима, те да у наредном периоду заједнички направе план и модел наставе за други дио школске године.

ПР служба Министарства просвјете, науке, културе и спорта