Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ЦОВИД рестарт: Ресор културе позива на дијалог у циљу наставка културно-умјетничког јавног рада

ЦОВИД рестарт: Ресор културе позива на дијалог у циљу наставка културно-умјетничког јавног рада
Датум објаве: 24.12.2020 08:44 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Имајући у виду да је због пандемије корона вируса отежан рад установа културе и онемогућена реализација бројних манифестација, те да је велики број умјетника био принуђен да откаже ауторске програме и пројекте, Министарство просвјете, науке, културе и спора, кроз ресор културе, планира да покрене ургентан и аналитички дијалог са релевантним циљним групама како би формирао радне тимове и кризне менаџере унутар сваког сектора културне дјелатности у земљи. Тим поводом, представници Министарства организоваће низ састанака са репрезентативним и струковним удружењима, као и са представницима јавних институција и заинтересованом стручном јавношћу. Циљ је да се прецизније детектују размјере проблема, али и могућности санирања посљедица узрокованих актуелном здравственом ситуацијом, са аспекта струке.

Намјера је и да се, у складу са мјерама Института за јавно здравље, посебно преиспитају могућности наставка културно-умјетничког јавног рада, који се односи на извођење представа, одржавање изложби, књижевних вечери, манифестација, концерата...

Поред формирања Цовид радне групе, на састанцима ће бити најављена и разматрана нека од кључних питања којима ће се ресор културе бавити промптно и средњерочно. Та питања односиће се на могућност расписивања транспарентних јавних конкурса за руководећа радна мјеста у јавним установама културе, затим побољшање статуса умјетника кроз преиспитивање постојеће законске регулативе репрезентативних и еснафских удружења, и то спрам регионалне и ЕУ праксе, а са циљем културне демократизације, имајући у виду да су постојећа удружења умјетника регистрована као невладине организације. Такође, биће преиспитани домети, ограничења, капацитети и могућности стварања услова за квалитетнији рад и бољу валоризацију културних и умјетничких постигнућа, а са циљем побољшавања услова за рад умјетника.

Ресор културе планира и да редефинише приоритетне циљеве и стратегије јавних установа, али и читавог ресора, спрам регионалне и ЕУ праксе и стандарда, наравно, поштујући специфичност сваке дјелатности стваралаштва која је у оквиру нормирања и подршке Министарства - од културне баштине, културно-умјетничког стваралаштва, међународне сарадње и креативних индустрија. При том, биће уважене специфичности сваке националне јавне установе која је под ингеренцијама Министарства. У плану је и израда стратешког акта даљег културног развоја, односно новог петогодишњег Програма развоја културе за период 2021-2025, који због комплексне епидемиолошке ситуације није завршен у зацртаном року током јесени 2020.

На овај начин, Министарство, кроз ресор културе, у сарадњи са кључним актерима културног живота Црне Горе урадиће евалуацију постојећих јавних политика, стратегија, програма, модела и институционалног оквира финансирања и јавног интереса културе у Црној Гори. Циљ је унапређивање сектора културе квалитетнијим рјешењима, те побољшање сарадње цивилног сектора и независне културне сцене.

Такође, пажња Министарства биће усмјерена и на јачање капацитета за потребе културе особа са инвалидитетом, затим дјеце и младих, као и на снажење кадровске политике кроз различите подстицаје, посебно у виду стипендија. Сходно наведеном, Министарство ће охрабрити процесе модернизације и реформи јавних институција и културне демократизације, са циљем квалитетније децентрализације и веће самосталности националних институција културе, које ће бити подржане у доношењу докумената вишегодишње стратегије на бази анализе досадашњих домета, образовних и укупних процеса, те потреба публике и цијелог сектора.