Manja slova Veća slova RSS

>

U resoru kulture održani prvi sastanci u okviru „COVID restart“ dijaloga: Kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica krize

U resoru kulture održani prvi sastanci u okviru „COVID restart“ dijaloga: Kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica krize
Datum objave: 28.12.2020 10:13 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUU resoru kulture pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u četvrtak su na Cetinju, u okviru „COVID restart“ dijaloga, počeli sastanci sa predstavnicima nacionalnih institucija kulture, na kojima su razmatrane mogućnosti saniranja posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona u cilju nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada. 

Sa rukovodiocima Zetskog doma Ilijom Subotićem i Lidijom Dedović preispitane su mogućnosti povratka na scenu u okolnostima pod kojima će biti omogućeno izvođenje predstava u uslovima bezbjednim i za publiku i za učesnike. Konstatovano je da je kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica pandemije. 

Tokom razgovora sa direktorom Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogićem Rakočevićem naglašeno je da je neophodno sagledati mogućnosti u cilju obnove programskih sadržaja uz poštovanje mjera, ali istovremeno raditi na uspostavljanju konkursa namijenjenih izdavaštvu, u sklopu nastojanja resora ka demokratizaciji kulture. 

Jučerašnja serija razgovora završena je sastankom sa direktorom Filmskog centra Crne Gore Sehadom Čekićem. Na sastanku je ukazano na ugroženost bioskopske djelatnosti usljed pandemije i nužnost hitne finansijske pomoći za dalje funkcionisanje ovog sektora, pri čemu je predložen i model organizacije kasnih večernjih projekcija. 

Više riječi bilo je i o mogućnostima podrške predstojećoj prezentaciji ovogodišnjeg crnogorskog kandidata za nagradu Oskar, kao i mogućnostima daljeg unapređenja filmske djelatnosti u Crnoj Gori.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta