Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Честитка министарке Братић поводом новогодишњих и божићних празника

Честитка министарке Братић поводом новогодишњих и божићних празника
Датум објаве: 31.12.2020 10:27 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Честитка министарке Братић поводом новогодишњих и божићних празника:

Драги ученици, просвјетни и културни радници, спортисти,

Не бих претјерала ако бих рекла да је година иза нас у потпуности промијенила свијет и начин на који се опходимо према животу, здрављу и једни према другима. Сви смо се морали прилагодити некој новој стварности обиљеженој пандемијом, чије ћемо посљедице спознати у наредним годинама. Међу најпогођенијима сте управо ви: ученици, наставници, културни радници и спортисти.

Драга дјецо и наставници, у прошлој години образовање на глобалном нивоу се нашло на великом испиту. И управо сте ви својим одговором на изазове показали колика је снага просвјете и младости. Учионицу сте замијенили кућом, таблу електронским уређајима путем којих су ваши наставници давали све од себе да пруже знање какво заслужујете. Одрекли сте се екскурзија, многи и матурских вечери, завршних матурантских дана, нијесте имали прилику да се ваљано поздравите са својим другарима и наставницима на крају једног, и прагу неког новог нивоа образовања и степеника живота.

Умјетници и установе културе су у претходној години били принуђени да ураде оно што је, вјерујем, за њих најтеже, да своје стваралаштво упакују у оквире „дозвољеног“ у епидемиолошки сложеној ситуацији и траже нове начине за умјетничко и културно дјеловање, да се боре за егзистенцију, а уједно остану чувари наше културе.

Спортисти су пак, у готово немогућим условима тренирали, одрицали се мечева, а када су их касније и играли, чинили су то као да није било застоја, уз улагање максималних физичких и психичких напора како би нас обрадовали успјесима, чинећи свима нама живот љепшим у овој „пандемијској“ години.

Но оно у чему се морамо сви сагласити јесте да је ова година показала значај науке и указала нам да је потребно много више улагања у ову област, и да треба омогућити још већи подстицај научним радницима.
Оно што је заједничко за све вас, којима се овим путем обраћам, јесте то да сте сви нашли начин да оно што радите, урадите још боље ове године. О вашим подвизима ће се још говорити и писати, а на нама остаје да заједнички пружимо свој максимум да из ових искустава извучемо најбоље поуке, да ојачамо оне сегменте образовања, науке, културе и спорта који су се показали као најрањиви и будемо спремни за наредне изазове. Остаје нам, такође, да вам на крају ове године кажемо – хвала, за све што сте урадили да систем не застане, да знање ипак нађе пут, што сте били међу онима који су највише поштовали препоруке здравствених институција, што сте још једном показали да сте стуб друштва.

Стога, уз огромну захвалност и у нади да ће сљедећа година донијети много љепших тренутака, честитам вам Нову годину, а свим грађанима православне вјероисповјести, желим срећан Божић уз поруку мира и љубави.

С поштовањем,

Весна Братић, министарка просвјете, науке, културе и спорта