Manja slova Veća slova RSS

>

Kvalitetno stručno obrazovanje da bude osnov za ekonomski napredak zemlje

Kvalitetno stručno obrazovanje da bude osnov za ekonomski napredak zemlje
Datum objave: 23.02.2021 12:54 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


„Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta započelo je brojne aktivnosti u svrhu podizanja kvaliteta obrazovanja. Naš cilj je da obrazovni sistem otvori što više mogućnosti za sticanje praktičnih vještina u što ranijem dobu učenika, posebno u srednjim stručnim školama“, kazao je Martin Ćalasan, član ekspertskog tima u Ministarstvu.

Ćalasan je to saopštio tokom nacionalne konferencije na kojoj je predstavljen Regionalni fond za izazove, koji je osnovalo njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Prema riječima Roberta Vebera, ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, ovaj Fond je prilika za kompanije i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem da se pripreme za rad nakon pandemije.

„Ministarstvo pruža punu podršku promociji i integraciji programa Regionalnog fonda za izazove. Podrškom ovakvim projektima mi podržavamo integraciju učenika u realni ambijent, poboljšavaju se uslovi u kojima djeca borave u školi, kroz kupovinu opreme. Štaviše, podrškom razvoju klastera koji nudi ovaj projekat, direktno se pospješuje rad u timovima, utiče se na razvoj mišljenja“, poručio je Ćalasan.

Na konferenciji su učestvovali predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović, vođa jedinice za upravljanje projektom RCF-a Frider Verman i glavni koordinator projekta u ime Privredne komore i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Balša Ćulafić. Poručeno je da je Regionalni fond za izazove izuzetno važan za Crnu Goru te da su kvalifikovani zaposleni neophodni kako bi naša ekonomija bila konkurentnija i da je ovo prilika da se pospješi saradnja institucija sistema, privrednog sektora i škola.