Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Квалитетно стручно образовање да буде основ за економски напредак земље

Квалитетно стручно образовање да буде основ за економски напредак земље
Датум објаве: 23.02.2021 12:54 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


„Министарство просвјете, науке, културе и спорта започело је бројне активности у сврху подизања квалитета образовања. Наш циљ је да образовни систем отвори што више могућности за стицање практичних вјештина у што ранијем добу ученика, посебно у средњим стручним школама“, казао је Мартин Ћаласан, члан експертског тима у Министарству.

Ћаласан је то саопштио током националне конференције на којој је представљен Регионални фонд за изазове, који је основало њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој.

Према ријечима Роберта Вебера, амбасадора Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, овај Фонд је прилика за компаније и институције које се баве стручним образовањем да се припреме за рад након пандемије.

„Министарство пружа пуну подршку промоцији и интеграцији програма Регионалног фонда за изазове. Подршком оваквим пројектима ми подржавамо интеграцију ученика у реални амбијент, побољшавају се услови у којима дјеца бораве у школи, кроз куповину опреме. Штавише, подршком развоју кластера који нуди овај пројекат, директно се поспјешује рад у тимовима, утиче се на развој мишљења“, поручио је Ћаласан.

На конференцији су учествовали предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, државна секретарка у Министарству економског развоја Милена Липовина Божовић, вођа јединице за управљање пројектом РЦФ-а Фридер Верман и главни координатор пројекта у име Привредне коморе и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана Балша Ћулафић. Поручено је да је Регионални фонд за изазове изузетно важан за Црну Гору те да су квалификовани запослени неопходни како би наша економија била конкурентнија и да је ово прилика да се поспјеши сарадња институција система, привредног сектора и школа.