Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Европски истраживачки савјет објављује прве позиве за младе истраживаче у оквиру програма Хоризонт Европа

Европски истраживачки савјет објављује прве позиве за младе истраживаче у оквиру програма Хоризонт Европа
Датум објаве: 26.02.2021 13:30 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европски истраживачки савјет (Еуропеан Ресеарцх Цоунцил - ЕРЦ) објављује први позив за пројекте у оквиру новог ЕУ оквирног програма за истраживање и иновације - Хоризонт Европа (2021 – 2027).

Циљ ЕРЦ-а је да Европу поново учини атрактивном за врхунску науку на начин што ће подржати европске истраживаче и њихове најиновативније идеје.

Позив Европског истраживачког савјета за грантове за младе истраживаче („Стартинг Грантс”), намијењен је независним истраживачима којима се омогућава да формирају свој истраживачки тим или програм и истраживањима помјерају границе науке.

ЕРЦ грантови се додељују истраживачима који су докторат стекли у распону од прије двије до седам година, вриједности су до 1.5 милиона еура, на рок од пет година.

Неопходно је да истраживач демонстрира потенцијал за истраживачку самосталност, нпр. објављен најмање један рад у својству главног аутора, или без учешћа ПхД ментора.

Једини критеријум за одабир пројекта научна изврсност.

Укупна средства опредијељена за грантове за младе истраживаче износе 619 милиона еура.

Рок за подношење пријава је 8. април 2021. године.

Контекст

Пројекти које финансира ЕРЦ најбоља су истраживања у Европи и додјељују се научницима искључиво на основу изврсности њиховог истраживачког рада, а научници се такмиче у јакој међународној конкуренцији у којој Европска комисија од укупног броја пријава одабере око 8% најбољих.

Европски истраживачки савјет финансирао је више од 9500 врхунских истраживача у различитим фазама њихових каријера, више од 70 000 постдокторских стипендиста, студената докторских студија и другог особља из њихових истраживачких тимова. Независна ревизија из 2020. године показала је да се око 80 % финансираних пројеката односи на изузетна научна открића или важан напредак, што доказује висок квалитет истраживања које финансира ЕУ.

Додатне информације: Милена Милоњић, е-маил: милена.милоњиц@мпнкс.гов.ме, телефон 020 405 307.

Документацију можете преузети овдје:

ЕРЦ Радни програм 2021.пдф

ЕРЦ информација за апликанте.пдф

Апликациони формулар: Формулар Б1.доцx    Формулар Б2.доцx      

Писмо институције домаћина.доцx 

Подношење пријава пројеката у оквиру програма Хоризонт Европа - „Стартинг Грантс” врши се електронским путем, путем Фундинг & Тендерс портала.

ЕРЦ видео:

хттпс://www.yоутубе.цом/плаyлист?лист=ПЛтв6ФнсXqнXАYРк6ХЦЕрwМxwМЛ0ЗКоМцy

Уколико имате проблема са преузимањем документације, будите слободни да се обратите Милени Милоњић, е-маил: милена.милоњиц@мпнкс.гов.ме, телефон 020 405 307.