Manja slova Veća slova RSS

>

Održana konstitutivna sjednica Etičkog komiteta u drugom sazivu

Održana konstitutivna sjednica Etičkog komiteta u drugom sazivu
Datum objave: 06.04.2021 08:02 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Danas je, u prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, održana konstitutivna sjednica Etičkog komiteta u drugom sazivu. Sjednici su prisustvovali prof. dr Mara Šćepanović, prof. dr Igor Đurović, prof. dr Snežana Miladinović, prof. dr Vesna Vukićević Janković, prof. dr Vladimir Drekalović, prof. dr Nedeljko Latinović, dr sc. med. Tanja Boljević i doc. dr Martin Ćalasan, član ekspertskog tima Ministarstva.

Sjednicu je otvorio Ćalasan koji je pozdravio članove Etičkog komiteta i izrazio uvjerenje da će novoformirani Etički komitet svojim stručnim radom doprinijeti daljem unapređenju i očuvanju kvaliteta visokog obrazovanja. U svom uvodnom izlaganju on je poželio uspješan rad Etičkom komitetu i istakao značaj i ulogu koju Etički komitet ima u predstojećem periodu.

pr

Ćalasan je konstatovao da je Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva, 11. marta 2021. godine, donijela Rješenje o imenovanju Etičkog komiteta. Obrazlažući odluku Vlade o imenovanju Etičkog komiteta istakao je da je personalni sastav Etičkog komiteta, koji čine reprezentativni predstavnici iz akademskih i naučnih oblasti, garant efikasnog i kvalitetnog rada i sveukupnog doprinosa razvoja visokog obrazovanja.

Ističući značaj Etičkog komiteta gospodin Ćalasan je podsjetio da je nadležnost Etičkog komiteta, između ostalog, da promoviše načela akademskog integriteta, odlučuje po prijedlogu za utvrđivanja kršenja akademskog integriteta za građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van Crne Gore, odnosno da obavlja poslove na očuvanju, unapređenju, zaštiti i promociji akademskog integriteta i prevenciji svih oblika kršenja akademskog integriteta.

Na konstutivnoj sjednici se razmatrao izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Etičkog komiteta. Predloženo je da se za predsjednika odredi prof. dr Mara Šćepanović, a za zamjenika prof. dr Igor Đurović. Prijedlog su jednoglasno podržali svih članova Etičkog komiteta.