Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Састанак министара образовања у Ослу

Датум објаве: 25.06.2004 15:23 | Аутор: Насловна страна

Испис Штампај страницу
Министар просвјете и науке, Слободан Бацковић, учествује у раду Осме неформалне конференције министара образовања Европе која се одржава у Ослу. Тема конференције је "Учење током цијелог живота: Од реторике до реалности". Домаћин ове неформалне конференције је Норвешко Краљевско министарство образовања и истраживања, у сарадњи са Европском комисијом и Ирским Предсједништвом., са циљем да окупи министре образовања из земаља чланица Европске Уније , земаља кандидата, као и остале европске земље.
Конференција је организована у циљу стварања оквира за расправу о практичним изазовима које намеће доживотно образовање и стратегијама за што успјешније дјеловање на том плану. Концепт учења током читавог живота наметнуо је модерни развој који стално помјера границе знања, брзо се засити старих, а истакне потребу за новим квалификацијама. Образовни системи су дужни да тим захтјевима одговоре флексибилним и сталним мијењањем програма, вјештина и садржаја. То је посебан изазов за све нивое и врсте образовања, посебно за обавезно образовање од којега се очекује да код ученика развије вјештине учења које ће их оспособити да се усавршавају током цијелог живота. Оцијењено је да су реформисани програми у Црној Гори на свим нивоима образовања конципирани тако да ће имати неопходну програмску флексибилност. Будућност ће показати да ли ће садржаји бити довољно флексибилни да прате динамичне промјене у модерном свијету.

Министри образовања су на конференцији разговарали о различитим приступима питању учења током цијелог живота. Министар Бацковић је, као члан радне групе, узео учешће у расправи о изградњи капацитета за учење током цијелог живота. Министар Бацковић је својим колегама министрима, учесницима конференције, изложио основне смјернице за планирање флексибилних и отворених програма на свим нивоима образовања, посебно оних од којих се очекује да опслужују потребе савременог тржишта рада (стручно, универзитетско, постдипломско, специјалистичко итд.).

Министри су оцијенили да је учење током цијелог живота императив и зато је неопходно да се код људи развије свијест о неопходности доживотног усавршавања. Министри су оцијенили да се у својим земљама морају залагати за то да цијело друштво препозна потребу учења односно усавршавања током цијелог живота, а на Конференцији о учењу током цијелог живота, која се завршава данас, једни другима предочили су искуства и могућа рјешења.

Министар Слободан Бацковић искористио је учешће на конференцији за састанке са представницима институција из Норвешке које су показале интересовање да евентуално донаторски помогну црногорском школству. Поред тога, министар је обавио низ билатералних састанака са својим колегама из земаља Европске Уније.