Manja slova Veća slova RSS

>

Sastanak ministara obrazovanja u Oslu

Datum objave: 25.06.2004 15:23 | Autor: Naslovna strana

Ispis Štampaj stranicu
Ministar prosvjete i nauke, Slobodan Backović, učestvuje u radu Osme neformalne konferencije ministara obrazovanja Evrope koja se održava u Oslu. Tema konferencije je "Učenje tokom cijelog života: Od retorike do realnosti". Domaćin ove neformalne konferencije je Norveško Kraljevsko ministarstvo obrazovanja i istraživanja, u saradnji sa Evropskom komisijom i Irskim Predsjedništvom., sa ciljem da okupi ministre obrazovanja iz zemalja članica Evropske Unije , zemalja kandidata, kao i ostale evropske zemlje.

Konferencija je organizovana u cilju stvaranja okvira za raspravu o praktičnim izazovima koje nameće doživotno obrazovanje i strategijama za što uspješnije djelovanje na tom planu. Koncept učenja tokom čitavog života nametnuo je moderni razvoj koji stalno pomjera granice znanja, brzo se zasiti starih, a istakne potrebu za novim kvalifikacijama. Obrazovni sistemi su dužni da tim zahtjevima odgovore fleksibilnim i stalnim mijenjanjem programa, vještina i sadržaja. To je poseban izazov za sve nivoe i vrste obrazovanja, posebno za obavezno obrazovanje od kojega se očekuje da kod učenika razvije vještine učenja koje će ih osposobiti da se usavršavaju tokom cijelog života. Ocijenjeno je da su reformisani programi u Crnoj Gori na svim nivoima obrazovanja koncipirani tako da će imati neophodnu programsku fleksibilnost. Budućnost će pokazati da li će sadržaji biti dovoljno fleksibilni da prate dinamične promjene u modernom svijetu.

Ministri obrazovanja su na konferenciji razgovarali o različitim pristupima pitanju učenja tokom cijelog života. Ministar Backović je, kao član radne grupe, uzeo učešće u raspravi o izgradnji kapaciteta za učenje tokom cijelog života. Ministar Backović je svojim kolegama ministrima, učesnicima konferencije, izložio osnovne smjernice za planiranje fleksibilnih i otvorenih programa na svim nivoima obrazovanja, posebno onih od kojih se očekuje da opslužuju potrebe savremenog tržišta rada (stručno, univerzitetsko, postdiplomsko, specijalističko itd.).

Ministri su ocijenili da je učenje tokom cijelog života imperativ i zato je neophodno da se kod ljudi razvije svijest o neophodnosti doživotnog usavršavanja. Ministri su ocijenili da se u svojim zemljama moraju zalagati za to da cijelo društvo prepozna potrebu učenja odnosno usavršavanja tokom cijelog života, a na Konferenciji o učenju tokom cijelog života, koja se završava danas, jedni drugima predočili su iskustva i moguća rješenja.

Ministar Slobodan Backović iskoristio je učešće na konferenciji za sastanke sa predstavnicima institucija iz Norveške koje su pokazale interesovanje da eventualno donatorski pomognu crnogorskom školstvu. Pored toga, ministar je obavio niz bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama iz zemalja Evropske Unije.