Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар просвјете и науке, др Слободан Бацковић разговарао данас у Подгорици са амбасадором Републике Македоније Виктором Димовским

Датум објаве: 27.10.2004 17:34 | Аутор: Насловна страна

Испис Штампај страницу


Министар просвјете и науке, др Слободан Бацковић и помоћник министра за високо образовање Слободанка Копривица примили су данас у Подгорици амбасадора Републике Македоније Виктора Димовског, који борави у службеној посјети нашој Републици Састанак је имао за циљ провјеру могућности за што скорије уобличавање билатералне сарадње у конкретан споразум.

На састанку је оцијењено да постоје многоструки разлози за интензивирање билатаралне сарадње у области просвјете. Амабасадор Димовски је понудио учешће у будућим преговорима, након што се прецизирају области и модели сарадње. Министар Бацковић се заложио да та сарадња обухвати, прије свега, међусобно признавање универзитетских диплома што, водјени обостраним интересима, два министарства треба што прије да договоре.
Поред тога, интензивирање сарадње на равни научних институција и института је такође била једна од тема разговора. Саговорници су се сложили да би требало договорити сарадњу на принципу реципроцитета, како би мобилност у погледу формалног студирања и научног истраживања била лакша за реализацију.

Саговорници су размијенили информације и о актуелностима у области образовања у Црној Гори и Македонији. Министар Бацковић је нагласио да је јако важно у тој области унаприједити сарадњу, прије него што то демонстрирамо у односима са земљама Европске Уније. У том смислу можемо послужити као добар модел за остале области, истакао је министар Бацковић.
Постигнута је сагласност и да се сарадња просвјетних власти унаприједи, што ће већ идуће године омогући несметану и интезивирану мобилност студената, истраживача и стручњака.