Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar prosvjete i nauke, dr Slobodan Backović razgovarao danas u Podgorici sa ambasadorom Republike Makedonije Viktorom Dimovskim

Datum objave: 27.10.2004 17:34 | Autor: Naslovna strana

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete i nauke, dr Slobodan Backović i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Slobodanka Koprivica primili su danas u Podgorici ambasadora Republike Makedonije Viktora Dimovskog, koji boravi u službenoj posjeti našoj Republici Sastanak je imao za cilj provjeru mogućnosti za što skorije uobličavanje bilateralne saradnje u konkretan sporazum.

Na sastanku je ocijenjeno da postoje mnogostruki razlozi za intenziviranje bilataralne saradnje u oblasti prosvjete. Amabasador Dimovski je ponudio učešće u budućim pregovorima, nakon što se preciziraju oblasti i modeli saradnje. Ministar Backović se založio da ta saradnja obuhvati, prije svega, međusobno priznavanje univerzitetskih diploma što, vodjeni obostranim interesima, dva ministarstva treba što prije da dogovore.
Pored toga, intenziviranje saradnje na ravni naučnih institucija i instituta je takođe bila jedna od tema razgovora. Sagovornici su se složili da bi trebalo dogovoriti saradnju na principu reciprociteta, kako bi mobilnost u pogledu formalnog studiranja i naučnog istraživanja bila lakša za realizaciju.

Sagovornici su razmijenili informacije i o aktuelnostima u oblasti obrazovanja u Crnoj Gori i Makedoniji. Ministar Backović je naglasio da je jako važno u toj oblasti unaprijediti saradnju, prije nego što to demonstriramo u odnosima sa zemljama Evropske Unije. U tom smislu možemo poslužiti kao dobar model za ostale oblasti, istakao je ministar Backović.
Postignuta je saglasnost i da se saradnja prosvjetnih vlasti unaprijedi, što će već iduće godine omogući nesmetanu i inteziviranu mobilnost studenata, istraživača i stručnjaka.