Manja slova Veća slova RSSVijesti

30.03.2021.

Obrazovanje je jedini put do bolje budućnosti djece RE populacije

Obrazovanje je jedini put do bolje budućnosti djece RE populacije Sa namjerom da podstakne upis u prvi razred osnovne škole djece romske i egipćanske populacije, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji s Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama i školama, i ove godine je pripremilo niz ohrabrujućih poruka namijenjenih roditeljima i djeci RE populacije.

30.03.2021.

Obuka: Unapređenje kvaliteta istraživačkog rada

Obuka: Unapređenje kvaliteta istraživačkog rada

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i konsultantska firma International Consulting Expertise (ICE) koja sprovodi IPA projekat “Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata”, organizuju obuku na temu “Unapređenje kvaliteta istraživačkog rada” a u cilju podrške grant korisnicima iz IPA Kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje...

29.03.2021.

Jadranski festival uživo na jutjub kanalu Resora kulture 30. i 31. marta

Jadranski festival uživo na jutjub kanalu Resora kulture 30. i 31. marta

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u okviru realizacije IPA projekta HAMLET, 30. i 31. marta, sa početkom u 20:00h, organizuje Jadranski festival (Adriatic Festival), u okviru kojeg će biti predstavljene aktivnosti i rezultati ovog projekta. Cilj projekta bio je promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

29.03.2021.

Stipendije postdoktorskih studija Austrijske akademije nauka

Stipendije postdoktorskih studija Austrijske akademije nauka

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obavještava zainteresovane kandidate da Austrijska akademija nauka kroz program “Zajednička izvrsnost u prirodnim, društvenim i humanističkim naukama” (Joint Excellence in Science and Humanities-JESH), nudi stipendije postoktorandima iz Austrije, ali i iz inostranstava...

26.03.2021.

U 11 opština obrazovno-vaspitne ustanove počinju sa radom u ponedjeljak

U 11 opština obrazovno-vaspitne ustanove počinju sa radom u ponedjeljak

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i novim mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, sve javne i privatne obrazovno-vaspitne ustanove u opštinama Gusinje, Plav, Petnjica, Rožaje, Žabljak, Andrijevica, Danilovgrad, Budva, Tivat, Kolašin i Tuzi počinju sa redovnim radom u ponedjeljak, 29. marta.

25.03.2021.

Održan drugi sastanak Upravnog odbora institucija korisnica programa Horizontalni mehanizam II

Održan drugi sastanak Upravnog odbora institucija korisnica programa Horizontalni mehanizam II

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić prisustvovala je danas drugom sastanku Upravnog odbora institucija korisnica programa „Horizontalnog mehanizma za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2000“. Horizontalni mehanizam predstavlja zajedničku inicijativu Evropske unije i Savjeta Evrope i osmišljen je s ciljem da pruži pomoć zemljama u regionu pri ispunjavanju reformskih agendi na polju ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i prilikom usklađivanja sa evropskim standardima i pravnim tekovinama Evropske unije u okviru procesa proširenja. U toku je druga faza Programa, dok je prva trajala od 2016. do 2019. godine.

25.03.2021.

Dvanaesti UNESCO konkurs za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je dvanaesti konkurs za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu IFCD). Među potencijalnim korisnicima sredstava fonda je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza. IFCD pruža podršku projektima koji vode ka strukturalnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalne infrastrukture, uključujući profesionalne i organizacione kapacitete, a podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije. Projekti podržani od IFCD imaju širok spektar aktivnosti - od izgradnje kapaciteta i kulturnog mapiranja do analize politika i razvoja, kao i podrška preduzetništvu i konsolidaciji kulturnih industrija.

22.03.2021.

Učenici će polagati eksterne ispite u predviđenom roku

Učenici će polagati eksterne ispite u predviđenom roku

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obavještava javnost da će se eksterna provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole i eksterni ispiti za učenike srednjih škola obaviti u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2020/2021. godinu, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprječavanje epidemije.

22.03.2021.

UNAPRIJEĐENO ŠTAMPANJE IZVJEŠTAJA ZA RODITELJE

Opsežan set podataka koji se vodi u Informacionom sistemu obrazovanja našao je još jednu, od brojnih upotrebnih vrijednosti. Unaprijeđena je mogućnost štampanja izvještaja o postignuću učenika iz sistema i na taj način je značajno olakšan administrativni rad nastavnika na klasifikacionim periodima. Novi model štampanja izvještaja primjenjivaće se od III klasifikacionog perioda ove školske godine. Ovo je samo jedno u nizu unapređenja koje smo započeli u Informacionom sistemu obrazovanja.

22.03.2021.

Horizont Evropa: Vebinar o ERC otvorenim pozivima, 26.03.2021. godine

Horizont Evropa: Vebinar o ERC otvorenim pozivima, 26.03.2021. godine

Izvršna agencija Evropskog istraživačkog savjeta (ERCEA), u petak, 26. marta 2021. godine, s početkom u 12:00h, organizuje vebinar o otvorenim pozivima Evropskog istraživačkog savjeta u 2021. godini...